Cyfrowo – literkowy tort

Bezwzględny trend tego roku na Instagramie. Powstał w Izraelu, a obecnie staje się ogromnym trendem w 2018 roku. Ciasto cyfra, oryginalna, niesamowita, piękna, oszałamiająco pyszna. Taki tort podbije twoich gości. Może być upieczony na urodziny lub na inne uroczystości, będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Pokażę ci, jak wprowadzić ten trend do swojego domu i zrobić piękny tort na urodziny! Jak sprawić, by twój tort urodzinowy z mascarpone, jagodami, malinami i truskawką był piękną dekoracją! 🙂 Przepis jest bardzo prosty, łatwy i szybki.
Dzień kobiet jest wspaniałą okazją aby wypróbować ten przepyszny przepis.
Składniki:
– 2 jajko
– 160g cukru
– 80g miodu
– 100g masła
– 400g mąki
– 1 płaska łyżeczka sody
– szczypta soli
Krem:
– 1 szklanka mascarpone
– 2 szklanka kremówki
– 1/2 szk. cukru pudru
– cukier wanilinowy
Jajka i cukier ubijamy. Masło roztopić. Do ubitego jajka dodajemy rozpuszczone masło i miód, chwilę ucieramy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli, ucieramy. Przekładamy na stolnicę, formujemy kulę (jeżeli ciasto jest za luźne można dodać trochę mąki), dzielimy ciasto na tyle porcji ile będzie literek i cyfr x2 i odstawiamy do schłodzenia na 30 minut. Na większe cyfry odkładamy więcej ciasta.
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy mikserem, do tężejącej, dosypujemy partiami cukier puder, cukier wanilinowy i ciągle ubijamy. Pod koniec dodajemy ser mascarpone. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
Na kartce papieru robimy szkic dowolnej cyfry, wycinamy (w tym przepisie pokazano cyfrę 8 i słowo MARCA).
Po 30 minutach wyjmujemy jedną porcję, rozwałkowujemy na stolnicy, przykładamy nasz szkic do ciasta, za pomocą nożyka wycinamy cyfrę, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z drugą porcją ciasta postępujemy tak samo. Wycinamy literki również podwójnie, układamy na blachę. Z pozostałego ciasta wykrawamy małe serduszka, kwiatuszki, pieczemy razem z cyframi. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Upieczone ciasto studzimy. Rękaw cukierniczy z tylką napełniamy kremem, na jedną cyfrę za pomocą tylki nakładamy krem w kształcie gwiazdek lub bombki. Kładziemy drugą warstwę ciasta, również szprycujemy równomiernie całą warstwę. Na górę układamy owoce – borówki, maliny, kiwi, pomarańcze i pieczone serduszka. (Można dekorować według uznania). Z literkami postępujemy analogicznie jak z cyfrą.
Odstawić do schłodzenia na kilka godzin aby ciasto zmiękło.
Smacznego.

Dodaj komentarz