Chrupiące na zewnątrz i aksamitne w środku stanowią idealną słoną przekąskę – pomysł na przystawkę.
Skład:
– 500g ziemniaków – ugotowanych w osolonej wodzie
– 50g płatków drożdżowych nieaktywnych
– opcjonalnie można dodać zioła prowansalskie
Ziemniaki obrać, zalać wodą w garnku, posolić i ugotować. Gdy będą miękkie odlać z nich wodę i odstawić, aby ostygły.
Przestudzone ziemniaki ugnieść z płatkami, następnie formować kulki.
Piec w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Warto wiedzieć:
Płatki drożdżowe to rodzaj nieaktywnych drożdży, które w odróżnieniu od tych świeżych nie fermentują w naszym
organizmie i można je spożywać na surowo. Co więcej, produkt jest w pełni ekologiczny i ma mnóstwo zdrowotnych
właściwości – to właśnie dlatego cieszą się tak wielką popularnością wśród miłośników zdrowego stylu życia.
W nieaktywnych drożdżach znajdziemy kompleks witamin z grupy B, które wspierają nasz układ nerwowy oraz
poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, jak również takie witaminy jak C i D. Wśród ich składników mineralnych
można wymienić m.in. selen, potas, wapń, chrom, fosfor i magnez. Dodatkowo, płatki drożdżowe są bogatym źródłem
błonnika, który wspiera naszą mikroflorę jelitową oraz dba o nasz układ trawienny. Co więcej, zawierają również
mnóstwo białka oraz mają niską zawartość sodu i tłuszczu.
Drożdże nieaktywne posiadają aż 18 aminokwasów, których organizm sam nie może produkować, dlatego są zbawienne
w diecie wegan i wegetarian, gdyż dostarczają im mnóstwo cennych wartości odżywczych.
Smacznego.