Róże z ciasta francuskiego

Róże z jabłek w cieście francuskim to fantastyczne awaryjne ciasteczka, które można zrobić błyskawicznie.
Nie potrzeba wiele by je zrobić. Wystarczy gotowe ciasto francuskie (znajdziesz je w lodówkach w większości sklepów), kilka czerwonych jabłek, ulubiony dżem i cukier puder.
Składniki:
– ok. 700g jabłek (najlepiej czerwonych)
– 140g cukru
– 2 szklanki wody
– trochę dżemu morelowego
– gotowe ciasto francuskie
– cukier puder i cynamon do oprószenia gotowego wypieku
Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cieniutkie plasterki (można użyć krajalnicy). W
garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Wrzucamy plasterki jabłek na chwilę do wrzątku, gotujemy ok 2 minuty, do
chwili aż staną się elastyczne i w trakcie zwijania nie pokruszą się. Odcedzamy na durszlaku gotowe jabłka i
studzimy.
Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i lekko rozwałkowujemy.W zależności od użytej masy ciasta francuskiego,
wychodzą nam różne ilości ciastek. Jeżeli użyjemy masy ok 300g, możemy zrobić 4 większe lub 8 mniejszych
różyczek. Przez całą długość pokrojonego ciasta , smarujemy dżemem morelowym ( środek ciasta), na cieście
układamy plasterki jabłek, tak aby ich część ze skórką wystawała ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny
lekko na siebie nachodzić. Drugi bok ciasta zakładamy na dżem i lekko na jabłka. Zawijamy ciasto z jabłkami w
rulonik, dość luźno.
Przygotowujemy foremkę do muffinów, najlepiej zastosować papilotki. Gotowe róże wkładamy do papilotek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), pieczemy 30 minut. Po lekkim
przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem z cynamonem (możemy po wyjęciu z piekarnika od razu posypać cukrem
pudrem, wyjąć z formy i podawać ciepłe).
Smacznego.

Ważne:
Z pozostałego syropu po gotowanych jabłkach można przygotować pyszny kompot.

Dodaj komentarz