Trufle z bananami

Trufle z bananami to wegańskie słodycze, które świetnie zastępują słodkie czekoladki. Dodają mnóstwa energii i w zdrowy sposób zaspokajają naszą chęć na słodkości. Zjeść trufle będąc na diecie. Czemu nie, bo okazuje się, że wcale nie musi się to odbić na naszej wadze. Wykorzystując odpowiednie składniki można przygotować dietetyczną wersję smakołyku. Trufle są szybkie i łatwe do zrobienia. To idealny poczęstunek do popołudniowej kawy.
Trufle z bananami
– ciecierzyca 2 puszki
– karob 30g
– łyżka kakao (może być surowe)
– daktyle lub cukier brązowy do smaku
Dodatkowo:
– banany
– wiórki kokosowe
Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie. Odlać wodę z ciecierzycy, dodać karob, kakao i za pomocą blendera zmiksować. Daktyle moczyć ok 30min po tym czasie wyjąć z wody i posiekać na drobno, przełożyć do masy z ciecierzycą i jeszcze chwilę miksować (daktyle można zastąpić brązowym cukrem). Banany pokroić w kostkę. Z powstałej masy formować małe kulki, nadziewać bananem i obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić. Trufla jest świetnym deserem dla wegetarian.
Smacznego.

Dodaj komentarz