Dietetyczna truflowa rozkosz

TRUFLA, słodka kulka której nikt się nie oprze. Dziś podam przepis, który zaskoczy nie jedną osobę składem. Zamiast kakao użyję karob i tu kilka słów o karobie. W przeciwieństwie do kakao karob jest produktem, który nie posiada w swoim składzie kofeiny (kakao zwiera kofeinę w śladowych ilościach). Karob jest też często używany przez alergików, gdyż nie zawiera alergenów. Strąki drzewa karobowego są też naturalnie słodkie – karob można zatem wykorzystywać jako słodzik. Z kolei naturalne kakao nie ma słodkiego smaku. Karob ma delikatny, słodki, karmelowy smak, w przeciwieństwie do wytrawnego i lekko gorzkiego w smaku kakao. Karob to też dobre źródło składników mineralnych takich jak wapń i potas. Kakao jest z kolei świetnym źródłem magnezu, fosforu i potasu.
A oto skład:
– 300g ciecierzycy z puszki
– 25g karobu
– daktyle pół szklanki
– wiórki kokosowe
Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie. Odlać wodę z ciecierzycy, dodać karob i za pomocą blendera zmiksować. Daktyle moczyć ok 30min po tym czasie wyjąć z wody i posiekać na drobno, przełożyć do masy z ciecierzycą i jeszcze chwilę miksować. Z powstałej masy formować małe kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Schłodzić. Trufla jest świetnym deserem dla wegetarian.
Smacznego.

Dodaj komentarz