Jabłka – aromatyczne, słodkie, kwaśne, zielone, twarde, miękkie – mój ulubiony owoc. Choć trudno już o te stare odmiany typu kosztela, kronselka i inne, to można jeszcze wśród nowoczesnych odmian znaleźć coś dla siebie do pieczenia i gryzienia. Nie wszystkie odmiany nadają się do wypieków. Do ciasta które dziś prezentuję użyłam słodko-kwaśnej odmiany. Jest to szybki przepis na wykwintne ciasto z jabłkami, którym wszyscy się zachwycają.
Składniki na ciasto:
– 150g cukru
– 2-3 jajka
– 150ml. mleka
– 200g mąki
– 4 łyżki gęstej śmietany
– 130g masła
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier wanilinowy + szczypta soli
– ok. 300g jabłek
Dodatkowo:
– 300ml śmietany kremówki
– 150g kremu karmelowego
– 2 stołowe łyżki cukru
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm.
Mąkę wymieszać z cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i solą. Masło rozpuścić, odstawić.
Teraz za pomocą miksera lub ręcznie ubijamy całe jajka z cukrem, dodajemy mąkę wcześniej wymieszaną z suchymi składnikami. Mieszamy do pozbycia się grudek, na koniec dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę mieszamy.
Blachę 30x25cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na to połowę ciasta. Plasterki jabłek ułożyć na cieście tak aby zachodziły na siebie. Ułożyć tylko jedną warstwę gdyż nasze ciasto może nie „udźwignąć” zbyt dużej ilości jabłek. Pozostałą częścią ciasta zakrywamy jabłka, rozprowadzamy aby wszystkie były przykryte. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do wystudzenia, teraz możemy przygotować krem ze śmietany.
Śmietanę przelewamy do wyższego naczynia i chwilę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Przestudzone ciasto smarujemy cienką warstwą kremu karmelowego, na to dajemy warstwę z części ubitej śmietany. Całość dekorujemy za pomocą tylki, mogą być kwiatuszki, gwiazdki lub według uznania. Dopełnieniem naszego ciasta będą borówki poukładane na gwiazdkach.
Smacznego.