Schab pieczony nadziewany czosnkiem.
Patrząc zimą przez okno, przychodzi mi ochota na wymyślanie nowych dań, pieczeni, deserów, których nie zawsze mam ochotę robić w piękne letnie dni. Pomyślałam, że trzeba przygotować coś pysznego i tym razem polecam schab pieczony nadziewany czosnkiem, nie taki tradycyjny ze śliwką, który nam się już przejadł.
Moja rodzinka złożyła zamówienie na schab w innym wydaniu. Ponieważ wszyscy lubimy czosnek i znamy jego dobroczynny wpływ na zdrowie, padło na schab właśnie z czosnkiem, ale nie nacierane czosnkiem, jak większość mięs a nim faszerujemy.
Schab wyszedł bardzo dobry w smaku, pachniał bardzo aromatycznie z lekką nutą czosnku.
A oto przepis:
– 1 kg. schabu
– 10g soli
– 4-5g peklosoli
– kilka ziaren ziela angielskiego
– 5 liście laurowe
– 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
– łyżeczka pieprzu czarnego
Aby schab zacząć piec należy go najpierw zapeklować, ja zawsze pekluję na sucho i jest to sprawdzona metoda. Peklowanie służy zakonserwowaniu mięsa – sprawia, iż ono „dojrzewa”, zyskuje swoisty aromat oraz ładny kolor i oczywiście nadaje mu smak. Rolą soli jest wyciągnięcie wody z mięsa, co powoduje ograniczenie rozwoju bakterii. Sól peklująca nadaje zaś mięsu ładny kolor. To ważny składnik – dlatego należy go używać w ściśle określonej ilości – ani mniej, ani więcej.
Mięsa nie myję (u mnie woda jest z chlorem), ale zawsze wycieram bardzo dokładnie ręcznikiem papierowym do sucha. Mieszam sól (pamiętajmy, aby nie była jodowana), z solą peklująca i pieprzem. Dokładnie nacieram schab ze wszystkich stron, obkładam liśćmi laurowymi, dorzucam kulki ziela, czosnek suszony i pakuję próżniowo, dokładnie wyciskając powietrze, gdyż powietrze jest jednym z głównych przyczyn psucia się żywności. Tak przygotowany schab wkładam do lodówki na około 10 dni.
Po tym czasie wyciągam schab z woreczka, usuwam listki i kulki oraz suchy czosnek (one już oddały swój aromat w czasie peklowania).
Mięso nacinam wzdłuż nożem na całej powierzchni przez środek – robimy taką kieszonkę na ząbki czosnku (może być więcej kieszonek, im więcej tym schab będzie bardziej aromatyczny). Obieram główki czosnku i wciskam ząbki w nacięcie przez całą długość. Teraz muszę szybko przesmażyć schab na mocno rozgrzanej patelni w celu zamknięcia porów, aby w czasie pieczenia nie uciekał nam sok ze schabu. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, przełożyć nasz schab do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 45 minut do 1 godziny. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić. Gotowy do spożycia.
Smacznego!