Surówka z kapusty pekińskiej z porem i majonezem

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z porem
Kapusta pekińska to warzywo niezmiernie popularne w naszym kraju. Co można z niej przygotować? Pierwszy pomysł, jaki wpada nam do głowy to oczywiście surówka z kapusty pekińskiej! Wszelakie surówki i sałatki są bardzo popularne w naszym kraju, przede wszystkim jako dodatek do obiadu, ale też często jako przystawka. Dlatego też to najlepsze zastosowanie dla kapusty pekińskiej.
Składniki:
– Mała kapusta pekińska (ew. pół większej)
– 1 łodyga białej części pora
-1 marchewka
– 1 jabłko
– 1 mała cukrowa cebula
– sól i pieprz do smaku
– 2-3 łyżki majonezu
Kapustę obrać ze starych liści, przekroić wzdłuż i poszatkować w cienkie paski. Pora umyć, pokroić w talarki. Jabłka i marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy szczyptę soli i majonez. Tak przygotowana surówka świetnie nadaje się do dań mięsnych. Smacznego.

Dodaj komentarz