Chyba każdy lubi racuszki z jabłkami, ciepłe, puszyste, oprószone cukrem pudrem, niezmiennie kojarzące się z dzieciństwem. Bardzo zachęcam do sprawdzenia przepisu, polecam Wam racuszki na maślance, wychodzą bardzo smaczne. Za sprawą ubitych białek dodawanych do ciasta racuszki wychodzą bardzo delikatne, puszyste i leciutkie. Racuszki z jabłkami najlepiej smażyć i podawać jeszcze gorące z cukrem pudrem. Jest to sprawdzony przepis i korzystam z niego ciągle.
Racuszki zawsze odsączam z nadmiaru tłuszczu zaraz po wyciągnięciu z patelni, będą lżejsze. Tacę lub półmisek wykładam ręcznikiem papierowym i na nim układam racuszki usmażone. Przepis na racuszki z jabłkami znalazłam w starej książce i muszę przyznać, że jest lepszy od większości, które testowałam. Pamiętajmy, aby dobrze ubić białka wtedy racuszki będą naprawdę lekkie i puszyste.
Najlepsze do racuszków są lekko kwaśne jabłka, wtedy sprawiają, że są bardziej wyraziste w smaku. Aby nie ściemniały, można je również skropić cytryną.
Robię je zawsze, kiedy nie mam pomysłu na kolację lub śniadanie, kiedy mam chęć po prostu na racuszki. Przepis jest prosty i nieskomplikowany. Smak natomiast jest najlepszy, bo przypomina te z dzieciństwa.
Ciasto:
3 szklanka mąki tortowej
3 jajka
2 szklanki maślanki
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2-3 jabłka (najlepiej lekko kwaśne)
szczypta soli
DODATKOWO:
cukier puder + cukier wanilinowy do oprószenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z sodą do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy maślankę, przesiane suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plastry (można zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z ciastem), dodajemy po kilka plastry do ciasta. Na łyżkę nabieramy po jednym plasterku jabłka obtoczonego w cieście i na rozgrzanym tłuszczu smażymy racuszki na rumiano. Usmażone układamy na ręczniku papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Ciasto na racuszki nie zawiera cukru, dlatego podajemy oprószone cukrem pudrem z cukrem wanilinowym.
Warto wiedzieć: jeżeli dodamy cukier do ciasta, będą nam się szybciej przypalały. Smacznego.