Gołąbki – potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa.
Składniki:
– 0,5 kg Boczku
– 0,5 kg Karkówki
– 2-3 Cebule
– 300g Ryżu
– Kapusta
– Ząbek czosnku
– Jajko
– Olej
– Łyżka smalcu
– Sól i pieprz do smaku
– 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
0,5 łyżeczki majeranku
Wycinamy głąb z kapusty.
Kapustę w całości gotujemy, dodając do wody olej oraz sól. (Olej ułatwia zdejmowanie liści z kapusty)
Stopniowo i delikatnie zdejmujemy liście, w trakcie gotowania i odkładamy na bok aby ostygły.
Równolegle gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie, około 10 minut, krócej niż na co dzień, ponieważ zmięknie on odpowiednio w dalszej obróbce.
Mięso kroimy w mniejsze paski i mielimy w maszynce na oczkach 2,7mm.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na roztopionym smalcu.
Ostudzony ryż i cebulę mieszamy ze zmielonym mięsem, dodajemy również jajko, pieprz, paprykę słodką, majeranek oraz sól do smaku. Aby wzbogacić aromat przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i kontynuujemy mieszanie farszu.
!!!Ważne jest aby jajko wbite było do oddzielnego naczynia, a następnie dodane do farszu.!!!
Po wymieszaniu farszu przystępujemy do przygotowania liści kapusty: odcinamy zgrubienie.
Z farszu formujemy podłużne „kotlety” umieszczamy na liściu od jego grubszej strony i zawijamy podobnie jak krokiety – najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia.
Tak postępujemy aż wyrobimy cały farsz. Nie zawsze jest wykorzystana cała kapusta .
Gołąbki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy szklanką rosołu. Naczynie z gołąbkami umieszczamy w nagrzanym piekarniku do 180 °C na około godzinę.
Smacznego!