Gruzińskie pierożki chinkali, jedne z wielu moich ulubionych. Bardzo pożywne, aromatyczne i ten rosołek wypływający ze środka, po prostu „delicje”.
Chinkali – gruzińskie pierogi z mięsem
Składniki na nadzienie:
– 0,5kg wołowiny
– 0,5kg karkówki wieprzowej
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego
– 2 łyżeczki kolendry
– 3 łyżki siekanej natki pietruszki
– 1 cebula
– Sól – 15g na kg mięsa
Składniki na ciasto:
– 600g mąki
– szklanka ciepłej wody
– szczypta soli
– łyżka oleju
Przygotowanie chinkali należy zacząć od ciasta. Najpierw mąkę mieszamy z solą i zagniatamy ciasto, partiami dodajemy ciepłą wodę.
Farsz jest stosunkowo prosty do wykonania: najpierw mielemy mięso a następnie łączymy wszystkie składniki w dużej misce. Do farszu dolewamy bulion, tak by mięso wchłonęło go i było wilgotne.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na blacie kuchennym lub stole i szklanką wycinamy z niego koła. Na każde koło nakładamy porcję farszu a następnie zalepiamy sakiewki ” na zakładkę” tworząc wokół coś na kształt kołnierza.
Pierożki gotujemy około 20 minut w osolonym wrzątku.
Smacznego.
Ile mąki na ciasto do chinkali?
Na 600g mąki jedna szklanka ciepłej wody i szczypta soli.