Przepis na szybki Zimowy Torcik
Składniki:
6 jaj
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
6 łyżek stołowych oleju
1 łyżka stołowa octu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Składniki na krem:
0,5l śmietany 34%
3 łyżki stołowe cukru pudru
Galaretka rozpuszczona w 1/2 szklanki wody (rozpuszczamy w gorącej wodzie, natomiast do ubitej śmietany dodajemy w temperaturze letniej)
Dodatkowo:
Dżem z czarnej porzeczki
wiórki kokosowe
Galaretka na jedną z warstw: najlepiej przygotować naczynie o wymiarach podobnych do kształtu tortu. Wykładamy folią i wylewamy rozpuszczoną galaretkę (temperatura letnia – zbyt ciepła galaretka może skurczyć folię). Gdy galaretka się utwardzi użyta folia ułatwi nam wydobycie galaretki z naczynia.